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THE EPICOR STUDY Vittorio Krogh Unità di Epidemiologia Nutrizionale Fondazione IRCCS, Istituto Nazionale Tumori, Milano on behalf of all Italian colleagues.

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Presentazione sul tema: "THE EPICOR STUDY Vittorio Krogh Unità di Epidemiologia Nutrizionale Fondazione IRCCS, Istituto Nazionale Tumori, Milano on behalf of all Italian colleagues."— Transcript della presentazione:

1 THE EPICOR STUDY Vittorio Krogh Unità di Epidemiologia Nutrizionale Fondazione IRCCS, Istituto Nazionale Tumori, Milano on behalf of all Italian colleagues AIRTUM, Sabaudia 2010

2 Esperienze CVD in EPIC EPIC-HEART (Mortalità) Alcuni centri EPIC Europei hanno pubblicato importanti lavori su CVD EPIC-HEART (Incidenza) EPICOR

3 <2007 CHRONOGRAM: EPIC-ITALY COLLABORATION recruitment Project START 1° follow-up <2004 2° follow-up 3° follow-up 1° follow-up CVD 2° follow-up CVD 2008 DNA Extraction and Storage & Genetic Analyses (Epigenetics, SNPs, GWAS) Biochemical analyses MoH Compagnia San Paolo Compagnia San Paolo Data analysis CVD European Union, AIRC 3° follow-up CVD 1 -- EPICOR -- 2

4 Esperienza EPICOR Specifici finanziamenti per l’implementazione componente CVD in EPIC Sviluppo di procedure ad hoc di attivo follow-up per la validazione della diagnosi Creazione di un Consorzio di banche biologiche

5

6 Centri EPICOR Milano, Fondazione IRCCS, Istituto Nazionale Tumori V. Krogh, F. Berrino, S. Sieri, V. Pala, S. Grioni, C. Agnoli, A. Evangelista Torino, Università di Torino/Imperial College London P. Vineis, C. Sacerdote Firenze, ISPO (Screening e Prevenzione Oncologica) D. Palli, G. Masala, B. Bendinelli Napoli, Università Federico II Napoli S. Panico, A. Mattiello, P. Chiodini Ragusa, Registro Tumori Ragusa R. Tumino, G. Frasca

7 Ricercatori Associati and Lab Centres EPICOR Giuseppe Matullo Dept. Genetics, Biology and Biochemistry, Turin University, Turin, Italy & ISI Foundation and HuGeF, Turin, Italy Licia Iacoviello Laboratory of Genetic and Environmental Epidemiology – Catholic University – Campobasso, Italy

8 Distribuzione per genere nei centri EPIC italiani recrutati ( ) Age 30-74

9 EPICOR: Procedure di follow-up EPIC vital statistics database Linkage agli archivi Anagrafe comunale Registri di mortalità Schede dimissione ospedaliera Documentazione medica Validazione e data della diagnosi Stato in vita Data di morte Certificato di morte CASI INCIDENTI (CASI PREVALENTI) STATO IN VITA CAUSE DI MORTE

10 Incidenza Diagnosi alla dimissione (in qualsiasi posizione) (cardiopatia ischemica) (cerebrovasculopatie) procedure per PTCA, CABG, CEA Mortalità ICD-IX – Coronarica , 798, 799 (morte improvvisa), oppure 250 (diabete), (associate a ipertensione), 428 (insufficienza cardiaca), 440 (arteriosclerosi) nella posizione principale in associazione con in altre Mortalità ICD-IX – Cerebrovascolare , 342 (emiplegia) 798, 799 (morte improvvisa), oppure 250 (diabetes), (associata a ipertensione), 427 (aritmie cardiache), 440 (arteriosclerosi) nella posizione principale in associazione con in altre Searching for cases …

11 Gli eventi cardiovascolari maggiori Cardiaci –Infarto miocardico –Sindrome coronarica acuta –Rivascolarizzazione coronarica Cerebrali –Ictus ischemico –Ictus emorragico –Rivascolarizzazione carotidea

12 Major cardiovascular events identified in EPICOR 1 (7,5 yrs.) CORONARYCEREBROVASCULAR MenWomenMenWomen

13 PRIMI RISULTATI DEL PROGETTO EPICOR - 1

14 Dietary glycemic load and index and risk of coronary heart disease in a large italian cohort: the EPICOR study. Sabina Sieri 1, PhD, Vittorio Krogh 1, MD, Franco Berrino 2, MD, Alberto Evangelista 1, BSc, Claudia Agnoli 1, PhD, Furio Brighenti 3, PhD, Nicoletta Pellegrini 3, PhD, Domenico Palli 4, MD, Giovanna Masala 4, MD, Carlotta Sacerdote 5, MD, Fabrizio Veglia 5,6, MD, Rosario Tumino 7, MD, Graziella Frasca, PhD 8, Sara Grioni 1, BSc, Valeria Pala 1, PhD, Amalia Mattiello 9, MD, Paolo Chiodini 10, PhD, Salvatore Panico 9, MD 1 Nutritional Epidemiology Unit, National Cancer Institute, Milan, Italy. 2 Etiological and Preventive Epidemiology Unit, National Cancer Institute, Italy. 3 Department of Public Health, University of Parma, Italy. 4 Molecular and Nutritional Epidemiology Unit, ISPO-Cancer Research and Prevention Institute, Florence, Italy. 5 ISI Foundation and Department of Genetics, Biology and Biochemistry, University of Turin, Turin, Italy. 6 Centro Cardiologico Monzino IRCCS, Milan, Italy. 7 Cancer Registry and Histopathology Unit Department of Oncology "Civile - M.P.Arezzo" Hospital, Ragusa, Italy. 8 Cancer Registry Department of Oncology "Civile - M.P. Arezzo" Hospital, Ragusa, Italy. 9 Department of Clinical and Experimental Medicine, University of Naples Federico II, Naples, Italy 10 Department of Public Health and Preventive Medicine, University of Naples Federico II, Naples, Italy. Arch Intern Med Apr 12;170(7):640-7.

15 INDICE GLICEMICO L’indice glicemico (GI) degli alimenti è un indice basato sul loro effetto immediato sui livelli di glucosio nel sangue.

16 Indice Glicemico = (Area Alimento / Area Glucosio ) * 100 Il GI è un test in vivo (su soggetti umani) che si basa sul calcolo dell’area sottesa alla curva di risposta glicemica quando un alimento test ed un alimento standard vengono consumati in quantità isoglucidiche (tali cioè da contenere la stessa porzione di carboidrati - di solito 50g).

17 CARICO GLICEMICO Il carico glicemico (GI) degli alimenti è basato sul loro effetto generale sui livelli di glucosio (e di insulina) nel sangue. Viene calcolato moltiplicando il contenuto in carboidrati di un alimento per il suo IG.Il carico glicemico (GI) degli alimenti è basato sul loro effetto generale sui livelli di glucosio (e di insulina) nel sangue. Viene calcolato moltiplicando il contenuto in carboidrati di un alimento per il suo IG. Carico Glicemico = (Indice Glicemico * Carboidrati) / 100Carico Glicemico = (Indice Glicemico * Carboidrati) / 100

18 Relative risk (with 95% confidence intervals) of coronary heart disease in women by increasing quartiles of carbohydrate, carbohydrate high and low GI, and glycemic load

19 Relative risk (with 95% confidence intervals) of coronary heart disease in men by increasing quartiles of carbohydrate, carbohydrate high and low GI, and glycemic load

20 Healthy Eating Index (2005) Basato sulle raccomandazioni contenute nelle Dietary Guidelines for Americans componenti con score da 0 a 5, 10 o 20 Score complessivo da 0 a Healthy Eating Index Solid Fat, Alcohol, and Added Sugar Guenther PM, 2008, J Am Diet Assoc

21 DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diet Dieta mirata alla riduzione della pressione e del colesterolo LDL Inclusa nelle Dietary Guidelines for Americans 2005 come esempio di dieta salutare Basato su 8 componenti con score da 1 a 5 Lo score di ogni componente è calcolato dividendo la variabile in quintili: –frutta, verdura, legumi e frutta secca, latticini a basso contenuto di grasso, cereali integrali: lo score rispecchia il ranking dei soggetti 1 per il quintile più basso – 5 per il pù alto –bevande zuccherate, carne rossa e lavorata, sodio: lo score è invertito 1 per il quintile più alto – 5 per il pù basso Score complessivo da 0 a 40 Fung TT, 2008, Arch Intern Med

22 Indice Mediterraneo Greco Basato sull’indice mediterraneo sviluppato da Trichopoulou et al. Comprende 9 componenti con score 1 o 0 Verdura, legumi, frutta fresca e secca, latticini, cereali, pesce e rapporto monoinsaturi/saturi: score=1 per intake superiore alla mediana Carne rossa e lavorata: score=1 per intake inferiore alla mediana Mediane sesso-specifiche Alcool: score=1 per intake di 5-25 (donne) o (uomini) g/d Score complessivo da 0 a 9 Trichopoulou A, 2003, N Engl J Med

23 Indice Mediterraneo Italiano Sviluppato adattando l’Indice Mediterraneo Greco alle abitudini alimentari italiane Comprende 11 componenti con score 1 o 0. Pasta, verdure mediterranee (pomodori crudi, verdure a foglia, verdure a frutto, cipolla e aglio), legumi, frutta, pesce, olio d’oliva: score=1 se appartenenti al 3° terzile di intake Bevande gasate, burro, carne rossa e patate: score=1 se appartenenti al 1° terzile di intake Alcool: score=1 per intake ≤1 porzione/giorno Score complessivo da 0 a 11

24 A priori - defined dietary patterns and risk of stroke in the EPICOR study Claudia Agnoli 1, Vittorio Krogh 1, Franco Berrino 2, Sara Grioni 1, Sabina Sieri 1, Domenico Palli 3, Giovanna Masala 3, Carlotta Sacerdote 4, Paolo Vineis 5, Rosario Tumino 6, Graziella Frasca 6, Valeria Pala 1, Paolo Chiodini 7, Amalia Mattiello 8, Salvatore Panico 8 1 Nutritional Epidemiology Unit, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori, Milan, Italy. 2 Etiological and Preventive Epidemiology Unit, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori, Milan, Italy 3 Molecular and Nutritional Epidemiology Unit, ISPO-Cancer Research and Prevention Institute, Florence, Italy. 4 ISI Foundation and Department of Genetics, Biology and Biochemistry, University of Turin, Turin, Italy. 5 Imperial College London, UK, and University of Torino, Italy. 6 Cancer Registry Department of Oncology "Civile - M.P. Arezzo" Hospital, Ragusa, Italy. 7 Department of Medicine and Public Health, Second University of Naples, Naples, Italy. 8 Department of Clinical and Experimental Medicine, University of Naples Federico II, Naples, Italy.

25 Hazard ratios (HR) for developing all types of stroke (cases=178) in relation to adherence to the Healthy Eating Index (HEI 2005), the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet, the Greek Mediterranean Index and the Italian Mediterranean Index.

26 Hazard ratios (HR) for developing ischemic stroke (cases=100) in relation to adherence to the Healthy Eating Index (HEI 2005), the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet, the Greek Mediterranean Index and the Italian Mediterranean Index.

27 Hazard ratios (HR) for developing hemorrhagic stroke (cases=47) in relation to adherence to the Healthy Eating Index (HEI 2005), the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet, the Greek Mediterranean Index and the Italian Mediterranean Index.

28 A priori - defined dietary patterns and the risk of acute myocardial infarction in Italy. Results of the EPICOR study. Sara Grioni 1, Vittorio Krogh 1, Franco Berrino 2, Claudia Agnoli 1, Sabina Sieri 1, Benedetta Bendinelli 3, Giovanna Masala 3, Carlotta Sacerdote 4, Paolo Vineis 5, Rosario Tumino 6, Graziella Frasca 6, Valeria Pala 1, Paolo Chiodini 7, Amalia Mattiello 8, Salvatore Panico 8 1 Nutritional Epidemiology Unit, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori, Milan, Italy. 2 Etiological and Preventive Epidemiology Unit, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori, Milan, Italy 3 Molecular and Nutritional Epidemiology Unit, ISPO-Cancer Research and Prevention Institute, Florence, Italy. 4 ISI Foundation and Department of Genetics, Biology and Biochemistry, University of Turin, Turin, Italy. 5 Imperial College London, UK, and University of Torino, Italy. 6 Cancer Registry Department of Oncology "Civile - M.P. Arezzo" Hospital, Ragusa, Italy. 7 Department of Medicine and Public Health, Second University of Naples, Naples, Italy. 8 Department of Clinical and Experimental Medicine, University of Naples Federico II, Naples, Italy.

29 HR for developing CHD (cases=396) in relation to Healthy Eating Index (HEI 2005), Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet, Greek Mediterranean Index and new Italian Mediterranean Index.

30 HR for developing CHD (cases=126) in relation to Healthy Eating Index (HEI 2005), Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet, Greek Mediterranean Index and new Italian Mediterranean Index. Women

31 HR for developing CHD (cases=266) in relation to Healthy Eating Index (HEI 2005), Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet, Greek Mediterranean Index and new Italian Mediterranean Index. Men

32 Different measures of body mass and risk of coronary events a large Mediterranean cohort of men and women: findings from the EPICOR Study. Paolo Chiodini 1, Amalia Mattiello 2, Vittorio Krogh 3, Claudia Agnoli 3, Sabina Sieri 3, Franco Berrino 4, Maria Santucci de Magistris 2, Carlotta Sacerdote 5, Paolo Vineis 6, Domenico Palli 7, Giovanna Masala 7, Rosario Tumino 8, Graziella Frasca 8, Salvatore Panico 2. 1 Department of Medicine and Public Health, Second University of Naples, Naples, Italy. 2 Department of Clinical and Experimental Medicine, University of Naples Federico II, Naples, Italy. 3 Nutritional Epidemiology Unit, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori, Milan, Italy. 4 Etiological and Preventive Epidemiology Unit, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori, Milan, Italy 5 ISI Foundation and Department of Genetics, Biology and Biochemistry, University of Turin, Turin, Italy. 6 Imperial College London, UK, and University of Torino, Italy. 7 Molecular and Nutritional Epidemiology Unit, ISPO-Cancer Research and Prevention Institute, Florence, Italy. 8 Cancer Registry Department of Oncology "Civile - M.P. Arezzo" Hospital, Ragusa, Italy.

33 WHR and risk of CHD - EPICOR

34 Total antioxidant capacity of the diet and risk of stroke: findings from the EPICOR prospective cohort study. Daniele Del Rio 1, Claudia Agnoli 2, Nicoletta Pellegrini 1 *, Vittorio Krogh 2, Furio Brighenti 1, Teresa Mazzeo 1, Giovanna Masala 3, Benedetta Bendinelli 3, Franco Berrino 2, Sabina Sieri 2, Rosario Tumino 4, Patrizia Concetta Rollo 4, Valentina Gallo 5,6, Carlotta Sacerdote 6, Amalia Mattiello 7, Paolo Chiodini 8, Salvatore Panico 7 1 Department of Public Health, University of Parma, Italy. 2 Nutritional Epidemiology Unit, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori, Milan, Italy. 3 Molecular and Nutritional Epidemiology Unit ISPO -Cancer Prevention and Research Institute, Florence, Italy. 4 Cancer Registry, Azienda Ospedaliera "Civile - M.P.Arezzo", Ragusa, Italy. 5 Imperial College London, Department of Epidemiology and Public Health, UK. 6 ISI Foundation, Turin, Italy. 7 Dipartimento di Medicina Clinica e Sperimentale, Universit à “ Federico II ”, Napoli, Italy. 8 Dipartimento di Medicina Pubblica, Clinica e Preventiva, Seconda Universit à, Napoli, Italy

35 Dietary antioxidant capacity, single antioxidants and hazard ratio (HR)* for developing cerebrovascular disease

36 Fruit, vegetables, olive oil and risk of coronary heart disease (CHD) in Italian women: the EPICOR study Benedetta Bendinelli 1, Giovanna Masala 1, Melania Assedi 1, Simonetta Salvini 1, Calonico C 1, Carlotta Sacerdote 2, Sabina Sieri 3, Graziella Frasca 4, Amalia Mattiello 5, Paolo Chiodini 6, Rosario Tumino 4, Paolo Vineis 7, Vittorio Krogh 3, Domenico Palli 1, Salvatore Panico 5 1 Molecular and Nutritional Epidemiology Unit Cancer Prevention and Research Institute (ISPO), Florence, Italy 2 ISI Foundation and Department of Genetics, Biology and Biochemistry, University of Turin, Turin, Italy 3 Nutritional Epidemiology Unit, Fondazione IRCSS Istituto Nazionale dei Tumori, Milan, Italy 4 Cancer Registry and Histopathology Unit, “ Civile –M.P. Arezzo”, Ragusa, Italy 5 Department of Clinical and Experimental Medicine University Federico II, Naples, Italy 6 Department of Medicine and Public Health, Second University of Naples, Naples, Italy. 7 Imperial College London, UK, and University of Turin, Italy.

37 A reduction in CHD risk among women in the highest quartile of intake of leafy vegetables (HR=0.59; 95%CI ) was shown. After further adjustment for red meat consumption the risk reduction in CHD for increasing consumption of leafy vegetables was more evident (p-value for trend=0.03). Suggestion of a protective effect of olive oil was found (p-value for trend=0.06).


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