La presentazione è in caricamento. Aspetta per favore

La presentazione è in caricamento. Aspetta per favore

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni.

Presentazioni simili


Presentazione sul tema: "PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni."— Transcript della presentazione:

1 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari 1st Meeting:THE EURO-MEDITERRANEAN FOOD- PROCESSING SECTOR: INDUSTRIAL AND TECHNOLOGICAL OUTLOOK Cordoba (Spain), 5-6 October 2001 THE FOOD-PROCESSING INDUSTRY IN ITALY: MAIN FACTS AND NUMBERS Giancarlo Colelli IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY

2 outline MAIN FIGURES OF AGRICULTURE PRODUCTION FOOD CONSUMPTION CHARACTERISTICS THE AGRO-FOOD INDUSTRY R&D IN AGRICULTURE AND AGRO- FOOD INDUSTRY CREDITS PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY GENERAL INFORMATION

3

4 general information PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY UAA (%) Resident population (millions) Density (per km 2 ) Labour force (millions) Inhabitants/UAA Total land (000 hectares) 49.7 57,655 191 23,361 388 30,134 Inhabitants/UAA (Av. UE15)291 Data 1999

5 general information PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Data 1998

6 MAIN FIGURES OF AGRICULTURAL PRODUCTION

7 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari main figures of agricultural production IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY AGRICULTURAL OUTPUT AT BASIC PRICES BY MAIN SECTOR (1999)

8 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari main figures of agricultural production IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY MAIN CROP PRODUCTION

9 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari main figures of agricultural production IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY

10 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari main figures of agricultural production IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY MAIN LIVESTOCK PRODUCTION

11 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari main figures of agricultural production IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY ORGANIC FARMING Organic farms (no.) Organic UAA (Ha) 43,698 788,000 5,3% OF TOTAL UAA

12 FOOD CONSUMPTION CHARACTERISTICS

13 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari food consumption characteristics IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY

14 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari food consumption characteristics IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Data 1997/98

15 THE AGRO-FOOD INDUSTRY

16 THE FOOD INDUSTRY NUMBERS SOME 80,000 FIRMS (1997), OF WHICH 79% WITH LESS THAN 10 EMPLOYEES. PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY THESE FIRMS ARE UNEVENLY DISTRIBUTED OVER THE COUNTRY: IN NORTHERN AND CENTRAL ITALY THERE IS A CONCENTRATION OF 60% OF ALL FIRMS, 75% OF ALL EMPLOYEES AND 80% OF VA OF THE ITALIAN FOOD INDUSTRY. EXPANSION OF THE INDUSTRY IN THE SOUTH WOULD APPEAR TO BE A STRATEGIC PRIORITY.

17 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY VA (billions EURO) SUBSIDIES (billions EURO) TOTAL WORK FORCE (000) % EMPLOYED VA food /VA other (%) TOTAL OUTPUT (billions EURO) 22.3 1.1 483,4 71,2 9,3 87.6 VA food /VA agric (%) 73,5 Data 1999 BASIC FIGURES

18 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Data 1999 TURNOVER BY SECTOR

19 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY

20 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Production and employment in the main sectors of the food industry in Italy and the EU, 1998

21 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Import Export Balance Volume of trade Apparent consumption Total production 23.5 15.3 -8.2 38.8 74.8 66.6 44.1 117.7 -11.8 66.3 35.7 31.3 AGGREGATES (Billions EURO)1999Var 90 (%) TRADE

22 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Propensity to import Propensity to export Degree of trade cover (Export/Import) Degree of self-sufficiency 31.4 23.0 65.2 89.1 6.1 65.5 50.9 -3.1 INDICATORS (%)1999Var 90 (%) TRADE

23 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY IMPORT EXPORT GEOGRAPHICAL DISTRIBUTION OF ITALYS FOREIGN TRADE IN THE AGRI- FOOD SECTOR

24 R&D IN AGRICULTURE & AGRO- FOOD INDUSTRY

25 Variation from previous year (%) Human resources (full time equivalent) Researchers (% of human resources) % of funding to private company % of funding from regional goverments State funding for R&D in Agri-food (millions EURO) -13 5,888 46 14 15.7 417 % of total agri-food output1 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari R&D IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY 1998

26 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari R&D IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY

27 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari CREDITS IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Most of the data of this presentation were collected from the volume: ITALIAN AGRICULTURE IN FIGURES Published by INEA (National Institute of Agricultural Economics) on august 2000. Thanks to all the authors for the precious source of useful data.

28 THANKS FOR YOUR KIND ATTENTION


Scaricare ppt "PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni."

Presentazioni simili


Annunci Google