FRUTTA A GUSCIO La frutta a guscio è per lo più rappresentata all’interno della frutta secca. È notevolmente calorica, ricca di proteine ed è una buona.

Slides:



Advertisements
Presentazioni simili
Primary Italian Saying How You Are.
Advertisements

SEI IN FORMA? Mercoledì, ventisette gennaio Objectives - focus on speaking skills: develop confidence - use modal verbs (can/be able/must/have to) - use.
È proprio grazie alleffetto serra che è stato possibile lo sviluppo della vita sulla terra, perché vengono evitati eccessivi squilibri termici caratteristici.
Prof. Bertolami Salvatore
Richiesta finanziamento e Bioprocess design
Each student will be able to ask an adult or stranger: What do you like to do? and What dont you like to …?
A. Nuzzo U.O. di Oncologia Medica ospedale Renzetti di Lanciano (CH)
Scuola di Istruzione Secondaria di
Queuing or Waiting Line Models
1 Sede, 11 luglio 2007 Emanuele Baldacci, Chief Economist Mercati globali: mind the gap!
11 1 Roma, 11 dicembre 2006 Laura Gasparini Garanzia su Portafogli Estero.
Guardate le seguenti due frasi:
SVILUPPO DELLA PREVENZIONE E PROTEZIONE DALLE RADIAZIONI IONIZZANTI E NON IONIZZANTI CISAM, San Piero a Grado (PI), maggio 2013 PERCEZIONE DEI CAMPI.
EMPOWERMENT OF VULNERABLE PEOPLE An integrated project.
Il ruolo dei mangimi nell’epidemiologia delle salmonellosi animali:
Richiami di demografia
The food Pyramid The breakfast. Food pyramid gives us instructions on how to eat well and stay healthy!!!
Cuando Me Enamoro Quando M’Innamoro A Man Without Love M ộ t Ng ườ i Không Có Tình Yêu.
Oggi è il due marzo LO SCOPO: Usiamo il passato prossimo. FATE ADESSO: Tirate fuori il compito.
Genomica nutrizionale e approccio sperimentale Go et al., 2003.
Gli esperti di nutrizione hanno classificato gli alimenti in gruppi omogenei sulla base del contenuto in nutrienti. Ogni gruppo comprende alimenti equivalenti.
Giovanni Biondi ICT e trasformazione della Scuola.
PINK FLOYD DOGS You gotta be crazy, you gotta have a real need. You gotta sleep on your toes. And when you're on the street. You gotta be able to pick.
Modellizazione dei flussi di ozono The workshop and Task Force Meeting (ICP Vegetation) proposed that the flux-based indicators should be included in the.
Love, Love, Love. Love, Love, Love. Love, Love, Love. There's nothing you can do that can't be done. Nothing you can sing that can't be sung. Nothing.
By The Beatles. Yesterday, all my troubles seemed so far away, Now it looks as though they're here to stay, Oh I believe in yesterday. Suddenly, I'm not.
Cancer First-second most common cause of death in Western world One in 2-3 Western people will die of cancer.
Metodi Quantitativi per Economia, Finanza e Management Lezioni n° 7-8.
( Art. 14 ) 1. Ogni bambino ha diritto all’istruzione senza distinzioni razziali. 1. Every child has the right to be brought up without.
Taccani1 7.4 Identification ANALISI DEI PERICOLI Hazard Analysis Identificazione Valutazione Misure di Controllo Control Measures Assessment.
From wood the energy of the Sun. Dal legno l’energia del Sole Il legno fa parte delle biomasse ed è una delle fonti energetiche rinnovabili più utilizzata,
ANNUNCIO DI SEMINARIO Il giorno Venerdi' 21 Maggio 2004 alle ore 11:30 presso l'Aula C3.4 della Facolta' di Scienze Matematiche Fisiche e Naturali dell'Universita'
Un problema multi impianto Un’azienda dispone di due fabbriche A e B. Ciascuna fabbrica produce due prodotti: standard e deluxe Ogni fabbrica, A e B, gestisce.
Accoppiamento scalare
Come capire quando le prove funzionali non sono attendibili Riccardo Pistelli Università Cattolica - Roma.
SUMMARY Time domain and frequency domain RIEPILOGO Dominio del tempo e della frequenza RIEPILOGO Dominio del tempo e della frequenza.
Viruses.
Our "Eating Habits Questionnaire" Eating Habits Questionnaire.
Each student will be able to ask an adult or stranger: What do you like to do? and What don’t you like to …?
Mobilità tra i Paesi del Programma KA103 A.A. 2014/2015 (KA103) Mobility Tool+ e il Rapporto Finale Claudia Peritore Roma luglio 2015.
Dolci ≤ 2 porzioni settimanale. Carne ≤ 2 porzioni settimanale Dannosa per il cuore.
L A R OUTINE D EL M ATTINO Ellie B.. Io mi sono svegliata alle cinque del mattino.
SUMMARY Dinamic analysis RIEPILOGO Analisi dinamica RIEPILOGO Analisi dinamica.
Passato prossimo dei verbi riflessivi con Essere
SUMMARY Different classes and distortions RIEPILOGO Le diverse classi e le distorsioni RIEPILOGO Le diverse classi e le distorsioni.
LA COLTIVAZIONE DELLA MELA
MAIS Produzione mondiale: 600 milioni tonnellate/anno Centro origine: Messico Progenitore selvatico: teosinte (Euchlaena mexicana)
Introduction The assets of a charity must be used to meet its statutory functions and to generate prudential social investments that offer a stable return.
40 years of the Italian JPO Programme: an overview 14 dicembre Camera dei deputati - Roma Giovani italiani nelle Nazioni Unite: una storia lunga.
LA TUBERCOLOSI epidemiologia microbiologia patogenesi manifestazioni cliniche diagnosi strategie per il controllo prevenzione terapia.
Il partitivo Italian 3 – Cap. 9. Il partitivo To express indefinite quantities in Italian – the equivalent of some, any, a few, in English – you can use.
Buon giorno, ragazzi oggi è il quattro aprile duemilasedici.
PROGETTO COMENIUS Partenariato Scolastico Multilaterale Anno 2012/2013 CIRCOLO DIDATTICO S.G. BOSCO- BIANCAVILLA- CT.
Titolo evento Luogo, data Seminario INSPIRE Bologna, luglio 2012 Profili, strumenti ed implementazioni dei metadati Antonio Rotundo Agenzia per l’Italia.
 Italian 3 – Cap. 9. The imperative form of verbs is used to give order, suggestions, directions, and instructions. The informal imperative – the tu,
Crescita I: Paolo Sospiro Università di Macerata Macerata 29 Settembre 2014 Economia dello Sviluppo Università di Macerata.
La Pace vera True Peace Vi lascio la pace, vi do la mia pace. Non come la dà il mondo, io la do a voi. (Gv 14, 27) Peace be with you; I give you my peace.
Activity diagrams Data & Control Flows Esempi
AGRONOMIA Relazioni tra i fattori naturali PiantaTerreno Atmosfera Fattori naturali Pianta Terreno Atmosfera AGRONOMIA definizione Scienza che studia.
Il pitone propone agli altri serpenti di costruire un bosco dove vivere protetti dagli uomini. The python offers to other snakes to build a forest where.
Organizzazione e Formazione per l’arresto cardiaco in ospedale Overview Epidemiologia dell’ arresto intraospedaliero Criticita’ organizzative Applicazioni.
Do You Want To Pass Actual Exam in 1 st Attempt?.
WRITING – EXERCISE TYPES
Responsabilità Sociale di Impresa
2013 ACC/AHA Guidelines Treatment of Blood Cholesterol to Reduce Atherosclerotic Cardiovascular Risk in Adults.
Marzo 2018.
La Grammatica Italiana Avanti! p
MITO 31 A phase II trial of Olaparib in patients with recurrent ovarian cancer wild type for germline and somatic BRCA mutations: a MITO translational.
Transcript della presentazione:

FRUTTA A GUSCIO La frutta a guscio è per lo più rappresentata all’interno della frutta secca. È notevolmente calorica, ricca di proteine ed è una buona fonte di fibra alimentare, calcio, ferro, potassio, vitamina E, fosforo ecc. Esempi di frutta a guscio sono le arachidi, le carrube, le castagne, le mandorle, le nocciole, le noci, i pinoli e i pistacchi.

VALORI NUTRIZIONALI DELLA FRUTTA SECCA (per 100 g di prodotto) Proteine (g) Lipidi (g) Carboidrati (g) Energia (Kcal) Ferro (mg) Calcio (mg) Arachidi 29 50 8.5 598 3.5 64 Mandorle 22 55.3 4.6 603 3 240 Nocciole 13.8 64.1 6.1 655 3.3 150 Noci 14.3 68.1 5.1 689 2.1 83 Pistacchio 18.1 56.1 8.1 608 7.3 131

Nuts Overview In 2003, the U.S. FDA approved this package label: “Scientific evidence suggests but does not prove that eating 1.5 ounces per day of most nuts, as part of a diet low in saturated fat and cholesterol, may reduce the risk of heart disease.” According to FDA, "Types of nuts eligible for this claim are restricted to almonds, hazelnuts, peanuts, pecans, some pine nuts, pistachio nuts and walnuts..” 3

Nuts Nutritional Value Nuts are important for what they don’t offer: 1. Nuts do not contain cholesterol. 2. Nuts only contain trace amounts of sodium. (Unless it has been added to the nuts during processing) Nuts are usually thought of as a high fat food. Although, this is true– nuts are high in fat-- it is not the same as animal fat. Nuts are mostly high in heart-healthy unsaturated fats, the fats that lower your bad cholesterol. 4

The Importance of Specific Nuts Walnuts One ounce of walnuts (about 14 shelled walnut halves) is all that is needed to meet the 2002 dietary recommendations for omega-3 FA. The type of omega-3 FA found in walnuts is linolenic acid, which can be transformed into either EPA or DHA in humans and animals. Almonds One ounce of almonds (about 20-24 shelled whole almonds) provides 35% of the daily value for vitamin E. Peanuts Although it is often discussed with nuts, peanuts are actually a legume, along with dry beans, peas and lentils. One ounce of roasted peanuts provides about 10% of the daily value for folate. 5

The Importance of Specific Nuts Omega-3 fatty acids (linolenic acid found in walnuts and other sources included) help to decrease one’s risk for CVD. Vitamin E is an antioxidant and is important in that it is believed to help promote healthy aging. A recent study has also suggested that a diet rich in foods containing vitamin E may help protect some against the development of Alzheimer’s disease. Folate is a B vitamin that has been recognized for some time now, particularly for women of childbearing age, as it is believed to help reduce the incidence of birth defects and lower the risk of heart disease. 6

STUDI DI INTERVENTO SUL CONSUMO DI MANDORLA Riduce i livelli di LDL Riduce la glicemia Previene le CHD Non causa aumento di peso Riduce la perossidazione lipidica Effetto anti-infiammatorio

L’AMIGDALINA L’amigdalina ed il Laetrile sono contenuti nei semi di mandorle. Sono dei glicosidi ciano-genetici utilizzati dalla pianta come mezzo di difesa, potendo facilmente subire idrolisi enzimatica con sviluppo di acido cianidrico. La comunità scientifica ha concentrato, di recente, la sua attenzione su queste molecole in quanto è stata verificata un’attività antineoplastica. Questa proprietà sarebbe dovuta alla presenza nelle cellule neoplastiche di un enzima che scinde l’amigdalina producendo la formazione di cianuro, a sua volta letale per le stesse cellule tumorali. 8 8

Berries Nutritional Value Many berries are suitable to eat raw after rinsing and most types of berries vary from 50 to 100 calories per serving when eaten raw. Berries are loaded with: vitamin C, potassium, and fiber. All berries with strong red and blue colors have phytochemicals that can potentially reduce cancer rates and other chronic diseases. Oxygen radical absorptive capacity (ORAC), is a way to measure the antioxidant capacity of fruits and vegetables. Berries have some of the highest antioxidant levels of any fresh fruits

Berries Berry research has traditionally focused on their antioxidant properties. Berries (or their extracts) rank highly on in vitro antioxidant measures, such as oxygen radical absorbance capacity (ORAC) and ferric reducing antioxidant capacity (FRAP) analyses, and have been shown in various in vitro assay systems to mitigate oxidative stress. Berry extracts and anthocyanin preparations have been shown in various in vitro and in vivo animal models to affect specific steps in cell signaling pathways that are known to be involved in chronic disease initiation and development including anti-inflammatory specific effects 10

Berries The most commonly identified anthocyanins in berries are cyanidin, delphinidin, malvidin, pelargonidin, peonidin, and petunidin. In addition to anthocyanins, berries contain several other phenolic compounds that may contribute to their anti-inflammatory potential, such as flavonols, phenolic acids, proanthocyanidins, and ellagitannins. 11

Ribes nero (black currant) Black currants are native to parts of Europe and Asia and are an excellent source of vitamin C in addition to anthocyanin polyphenols. The major anthocyanins found in black currants include: cyanidin-3-O-glucoside, cyanidin-3-O-rutinoside, delphinidin-3-O-glucoside, and delphinidin-3-O-rutinoside 12

Ribes nero (black currant) 13

Mirtillo (blueberry) Blueberries are well-known for their antioxidant effects in vitro and in vivo. In the past few years, data on blueberry consumption and inflammatory status have emerged, although results have been inconsistent. Long-term (6−8 weeks) interventions showed no effect of blueberry supplementation on selected inflammatory markers, whereas one acute study reported significant improvements in inflammatory status attributable to blueberry intake in an exercise model 14

Mirtillo (blueberry) 15

Fragola (strawberry) Strawberries contain a number of essential nutrients, such as vitamin C and potassium as well as polyphenolic components, including anthocyanins, ellagitannins, and various flavonols. Pelargonindin-3-O-glucoside is the main anthocyanin of strawberries, with lesser amounts of cyanidin glycosides Published human studies assessing strawberry intake and inflammation outcomes have been from acute as well as long-term-feeding studies 16

Fragola (strawberry) 17

Fragola 18

Fragola 19

Fragola 20

Fragola 21