PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni.

Slides:



Advertisements
Presentazioni simili
MIP International Patent Forum 2011
Advertisements

L'energia nei paesi in via di sviluppo Ralph Gebauer Monday, May 31 st, 2010 Le filiere dell'energia Fondazione Internazionale Trieste.
Brussels launch of the Association Bruno Trentin-ISF-IRES Fulvio Fammoni President Associazione Bruno Trentin-Isf-Ires (Italy) Brussels, 26 settembre 2013.
IRCCS Fondazione Salvatore Maugeri Clinica del Lavoro e della Riabilitazione, Pavia (founder) Università degli Studi, Pavia (founder) IRCCS Fondazione.
Centro Internazionale per gli Antiparassitari e la Prevenzione Sanitaria Azienda Ospedaliera Luigi Sacco - Milano WP4: Cumulative Assessment Group refinement.
L’esperienza di un valutatore nell’ambito del VII FP Valter Sergo
FOXBIT property. The diffusion or disclosure of this document or the contained information without explicit authorization/agreement is prohibited. Any.
1 MeDeC - Centro Demoscopico Metropolitano Provincia di Bologna - per Valutazione su alcuni servizi erogati nel.
Relaunching eLene Who are we now and which are our interests.
DG Ricerca Ambientale e Sviluppo FIRMS' FUNDING SCHEMES AND ENVIRONMENTAL PURPOSES IN THE EU STRUCTURAL FUNDS (Monitoring of environmental firms funding.
La stenosi carotidea a rischio: evoluzione dell’inquadramento US
European Labour Force Survey. Work status of persons aged 15 years or more in the EU-25, 2003.
UNPAID WORK AND THE ECONOMY: STANDARDS OF LIVING FROM A GENDER PERSPECTIVE (ROUTLEDGE, 2003) Antonella Picchio Università di Modena e Reggio Emilia e.
Cancer Pain Management Guidelines
IL MONITORAGGIO EMODINAMICO NELLO SCOMPENSO CARDIACO
Associazione Nazionale Medici Cardiologi Ospedalieri
La gestione amministrativa dei periodici in ACNP Esercitazioni Area Sistemi Dipartimentali e Documentali – Università di Bologna Alessandra Citti –
Canale A. Prof.Ciapetti AA2003/04
Ufficio Studi UNIONCAMERE TOSCANA 1 Presentazione di Riccardo Perugi Ufficio Studi UNIONCAMERE TOSCANA Firenze, 19 dicembre 2000.
Competitività e struttura dell'economia italiana Incontro degli studenti dellUniversità Politecnica delle Marche con le Istituzioni Europee Bruxelles,
LInnovazione di Prodotto. Lo sviluppo di nuovi prodotti e nuovi servizi: una vecchia sfida per le imprese innovative. [emilio bellini]
Leading causes of death 53.9 million from all causes, worldwide, million.
Metodi di simulazione numerica in Chimica Fisica Dario Bressanini Universita degli Studi dellInsubria III anno della Laurea triennale in Scienze Chimiche.
Avis Contact Centres Review
PLANCK LFI N. Mandolesi Consorzio PLANCK-LFI Incontro con Prof. P. Benvenuti IASF/CNR - Sez. di Bologna, Gennaio 2004.
MP/RU 1 Dicembre 2011 ALLEGATO TECNICO Evoluzioni organizzative: organico a tendere - ricollocazioni - Orari TSC.
Cos’è un problema?.
VARO SRL LOGISTIC, QUALITY, SERVICE
OSPEDALE SAN RAFFAELE GRUPPO OSPEDALIERO SAN DONATO
1 Isfol – Institutional Communication and Documentary Activities Istituto per lo sviluppo della formazione professionale dei lavoratori ReferNet Italian.
National Project – on going results Potenza 7/10 November 06 IT-G2-SIC-066 – Social Enterprise and Local Development.
Università degli Studi di Torino. Bruxelles, 11 September 2006 Università degli Studi di Torino – Prof. Ezio Pelizzetti Università degli Studi di Torino.
Agriregionieuropa Welcome to the 122 nd EAAE Seminar associazioneAlessandroBartola studi e ricerche di economia e di politica agraria Centro Studi Sulle.
Institute for Atmospheric Pollution – EKOLab Consiglio Nazionale delle Ricerche Environmental Terminology Workshop 2 nd Ecoterm Group Meeting UBA - Umweltbundesamt.
Scuola di Dottorato della Facoltà di Scienze MM. FF. NN., Università di Milano Bicocca ELEMENTI DI ORGANIZZAZIONE AZIENDALE Funzione finanza e controllo:
Ischia, giugno 2006Riunione Annuale GE 2006 Exploiting the Body Effect to Improve Analog CMOS Circuit Performances *P. Monsurrò, **S. Pennisi, *G.
Alberto Zucconi Istituto dellApproccio Centrato sulla Persona (IACP) World Academy of Art and Science (WAAS) Healthy Relational Competence: a cardinal.
AIDS: Aspetti scientifici, socio-epidemiologici ed etici
ORDINE DI CHIAMATA a 1minuto e 2 minuti PRINCIPALI TEMPI DELLA COMPETIZIONE ORDINE DI CHIAMATA a 1minuto e 2 minuti PRINCIPALI TEMPI DELLA COMPETIZIONE.
Abercrombie & Fitch Hollister American Eagle Forever 21 Abercrombie & Fitch Hollister American Eagle Forever 21 These brands are knows around the U.S.
UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI PAVIA FACOLTÀ DI ECONOMIA, GIURISPRUDENZA, INGEGNERIA, LETTERE E FILOSOFIA, SCIENZE POLITICHE. Corso di Laurea Interfacoltà in.
ISTITUTO COMPRENSIVO “G. BATTAGLINI” MARTINA FRANCA (TA)
Richard Horton , Lancet 2005.
Project LIFE NAT/IT/ «ECORICE» Vercelli rice fields - Environmental restoration and sustainable management of Vercelli rice fields Friday, June 21st.
L'Europa occidentale e il gas russo Matteo Verda Università degli Studi di Pavia e Istituto per gli Studi di Politica Internazionale - Milano Università
IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY PRESERVATION TECHNOLOGIES FOR FRESH FRUITS AND VEGETABLES:
Centro di Servizi e Documentazione per la Cooperazione Economica Internazionale Centro di Servizi e Documentazione per la Cooperazione Economica Internazionale.
Last quarter work and future activities
Un trucchetto di Moltiplicazione per il calcolo mentale
Federazione Nazionale Commercio Macchine Cantiermacchine Cogena Intemac Unicea Unimot ASSOCIAZIONE ITALIANA PER LA PROMOZIONE DELLA COGENERAZIONE.
Esempi risolti mediante immagini (e con excel)
International networking
6° CONVEGNO NAZIONALE MILANO 16 giugno 2010 LE ORGANIZZAZIONI CAMBIANO COL FARE Il Change Management che fa accadere le cose The Leading Network of Fashion,
Italian Family Policies and Pre- School Childcare in view of the Best Interest of the Child and Best Quality of Early Care Services. Towards the Lisbon.
20 maggio 2002 NETCODE Set up a thematic network for development of competence within the Information Society.
Russia: Political and Economic Overview Matteo Verda Istituto per gli Studi di Politica Internazionale - Milano Università Cattolica del Sacro Cuore –
EMPOWERMENT OF VULNERABLE PEOPLE An integrated project.
LA WEB RADIO: UN NUOVO MODO DI ESSERE IN ONDA.
NO WASTE Progetto continuità scuola primaria scuola secondaria Salorno a.s. 2013_
TICASS - Tecnologie Innovative per il Controllo Ambientale e lo Sviluppo Sostenibile Soggetto Gestore Polo di Innovazione Regionale «Energia/Ambiente»
The optimal therapeutic approach to Bone Metastasis
UITA Genève ottobre Comitè du Groupe Professionnel UITA Genève octobre 2003 Trade Union and Tour.
Early Language Learning and Multilingualism: Scottish and European Perspectives BILINGUALISM MATTERS.
Moles and Formula Mass.
Prospettive della frutticoltura italiana nel contesto europeo e mondiale Introduzione statistica Carlo Fideghelli MACFRUT Cesena, 25 settembre 2014.
Scenario e Prospettive della Planetologia Italiana
Macef Russia 2012 Numeri della prima edizione mq mq di superficie espositiva 80 aziende presenti 80 aziende presenti con 150 marchi rappresentati.
DREAMING IN FRONT OF YOUR FIREPLACE. THE MILESTONES 1954 Palazzetti company is founded in Porcia (PN) for producing marble manufactured products and.
1 Acceleratori e Reattori Nucleari Saverio Altieri Dipartimento di Fisica Università degli Studi - Pavia
ORGANISATION OF THE EDUCATION SYSTEM IN ITALY 2010/2011.
Transcript della presentazione:

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari 1st Meeting:THE EURO-MEDITERRANEAN FOOD- PROCESSING SECTOR: INDUSTRIAL AND TECHNOLOGICAL OUTLOOK Cordoba (Spain), 5-6 October 2001 THE FOOD-PROCESSING INDUSTRY IN ITALY: MAIN FACTS AND NUMBERS Giancarlo Colelli IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY

outline MAIN FIGURES OF AGRICULTURE PRODUCTION FOOD CONSUMPTION CHARACTERISTICS THE AGRO-FOOD INDUSTRY R&D IN AGRICULTURE AND AGRO- FOOD INDUSTRY CREDITS PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY GENERAL INFORMATION

general information PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY UAA (%) Resident population (millions) Density (per km 2 ) Labour force (millions) Inhabitants/UAA Total land (000 hectares) , , ,134 Inhabitants/UAA (Av. UE15)291 Data 1999

general information PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Data 1998

MAIN FIGURES OF AGRICULTURAL PRODUCTION

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari main figures of agricultural production IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY AGRICULTURAL OUTPUT AT BASIC PRICES BY MAIN SECTOR (1999)

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari main figures of agricultural production IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY MAIN CROP PRODUCTION

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari main figures of agricultural production IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari main figures of agricultural production IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY MAIN LIVESTOCK PRODUCTION

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari main figures of agricultural production IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY ORGANIC FARMING Organic farms (no.) Organic UAA (Ha) 43, ,000 5,3% OF TOTAL UAA

FOOD CONSUMPTION CHARACTERISTICS

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari food consumption characteristics IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari food consumption characteristics IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Data 1997/98

THE AGRO-FOOD INDUSTRY

THE FOOD INDUSTRY NUMBERS SOME 80,000 FIRMS (1997), OF WHICH 79% WITH LESS THAN 10 EMPLOYEES. PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY THESE FIRMS ARE UNEVENLY DISTRIBUTED OVER THE COUNTRY: IN NORTHERN AND CENTRAL ITALY THERE IS A CONCENTRATION OF 60% OF ALL FIRMS, 75% OF ALL EMPLOYEES AND 80% OF VA OF THE ITALIAN FOOD INDUSTRY. EXPANSION OF THE INDUSTRY IN THE SOUTH WOULD APPEAR TO BE A STRATEGIC PRIORITY.

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY VA (billions EURO) SUBSIDIES (billions EURO) TOTAL WORK FORCE (000) % EMPLOYED VA food /VA other (%) TOTAL OUTPUT (billions EURO) ,4 71,2 9, VA food /VA agric (%) 73,5 Data 1999 BASIC FIGURES

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Data 1999 TURNOVER BY SECTOR

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Production and employment in the main sectors of the food industry in Italy and the EU, 1998

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Import Export Balance Volume of trade Apparent consumption Total production AGGREGATES (Billions EURO)1999Var 90 (%) TRADE

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Propensity to import Propensity to export Degree of trade cover (Export/Import) Degree of self-sufficiency INDICATORS (%)1999Var 90 (%) TRADE

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari the agro-food industry IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY IMPORT EXPORT GEOGRAPHICAL DISTRIBUTION OF ITALYS FOREIGN TRADE IN THE AGRI- FOOD SECTOR

R&D IN AGRICULTURE & AGRO- FOOD INDUSTRY

Variation from previous year (%) Human resources (full time equivalent) Researchers (% of human resources) % of funding to private company % of funding from regional goverments State funding for R&D in Agri-food (millions EURO) -13 5, % of total agri-food output1 PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari R&D IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY 1998

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari R&D IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY

PASTIS CNRSM, Brindisi – Italy Area Materiali e Processi per lAgroindustria Università degli Studi di Foggia, Italy Istituto di Produzioni e Preparazioni Alimentari CREDITS IMPROVED QUALITY MANAGEMENT IN THE EURO-MEDITERRANEAN FRUITS AND VEGETABLES PROCESSING INDUSTRY Most of the data of this presentation were collected from the volume: ITALIAN AGRICULTURE IN FIGURES Published by INEA (National Institute of Agricultural Economics) on august Thanks to all the authors for the precious source of useful data.

THANKS FOR YOUR KIND ATTENTION