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Phrases III Transposition techniques. Common transpositions Eng > Ita 1. NP with premodification NP with pre- and postmodification NP with post-modification.

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Presentazione sul tema: "Phrases III Transposition techniques. Common transpositions Eng > Ita 1. NP with premodification NP with pre- and postmodification NP with post-modification."— Transcript della presentazione:

1 Phrases III Transposition techniques

2 Common transpositions Eng > Ita 1. NP with premodification NP with pre- and postmodification NP with post-modification 2. AP NP 3. Preposition + VP ing PP Ita > Eng 1. NP with postmodification NP with pre- and post Modification NP with premodification 2. NP AP 3. PP Preposition + VP ing

3 Common transpositions Eng > Ita[1] NP with premodification NP with pre- and postmodification The continuing post-industrial transformation Le continue trasformazioni avvenute nel periodo post-industriale

4 Ita > Eng NP with postmodification NP with pre- and postmodification – Il danno legato alla tossicità diretta dell’ossigeno sui tessuti – Tissue damage caused by direct oxygen toxicity

5 Eng to Ita [2] AP > NP Improved work-life balance Un miglioramento del rapporto fra il lavoro e la qualità della vita Ita to Eng NP > AP … successo dell’intervento chirurgico …successful surgery

6 Eng to Ita [3] Preposition + VP ing PP – By setting up clusters of SMEs… – Attraverso la creazione di agglomerati di PMI… Ita to Eng PP Preposition + VP ing – Nella fornitura dei servizi essenziali – In providing essential public services

7 Other common transpositions Eng > Ita 4. V + NP NP Have questions? have problems? Please try our Internet … Domande? Problemi? Contattate… 5. Preposition + VP lexical preposition + VP empty verb + PP In carrying out its job, the IMF reflects… Nel portare a compimento 6. VP ing NP Registering your product Registrazione del prodotto

8 Other common transpositions Ita> Eng 7. NP + PP VP + NP La copertura di queste minori entrate To cover these costs… 8. PP Preposition + Vp to-infinitive Per il raggiungimento di questi obiettivi In order to achieve these objectives

9 Which transpositions can you identify here? La politica agricola dell’UE, la politica agricola comune, ha numerosi obiettivi: aiuta gli agricoltori a produrre quantità di cibo sufficienti per l'Europa garantisce che il cibo sia sicuro (ad esempio attraverso la tracciabilità) li aiuta a investire nell'ammodernamento delle loro fattorie sostiene comunità rurali vitali con un'economia diversificata crea e conserva posti di lavoro nell'industria alimentare tutela l'ambiente e il benessere degli animali. A different case: protegge gli agricoltori da una eccessiva volatilità dei prezzi e dalle crisi di mercato EU farm policy – the common agricultural policy – serves many purposes: helps farmers produce sufficient quantities of food for Europe ensures this food is safe (for example through traceability) helps them invest in modernising their farms sustains viable rural communities, with diverse economies creates and maintains jobs in the food industry protects the environment & animal welfare. protects farmers from excessive price volatility and market crises

10 Which transpositions can you identify here? La politica agricola dell’UE, la politica agricola comune, ha numerosi obiettivi: aiuta gli agricoltori a produrre quantità di cibo sufficienti per l'Europa li aiuta a investire nell'ammodernamento delle loro fattorie tutela l'ambiente e il benessere degli animali. protegge gli agricoltori da una eccessiva volatilità dei prezzi e dalle crisi di mercato EU farm policy – the common agricultural policy – serves many purposes: helps farmers produce sufficient quantities of food for Europe helps them invest in modernising their farms protects the environment & animal welfare. protects farmers from excessive price volatility and ____market crises

11 Which transpositions can you identify here? NP_post La politica agricola dell’UE, la politica agricola comune, ha numerosi obiettivi: NP_post aiuta gli agricoltori a produrre quantità di cibo sufficienti per l'Europa PP li aiuta a investire nell'ammodernamento delle loro fattorie NP_post tutela l'ambiente e il benessere degli animali. No transposition, but difference in PP use protegge gli agricoltori da una eccessiva volatilità dei prezzi e dalle crisi di mercato Pre_NP EU farm policy – the common agricultural policy – serves many purposes: pre-_NP_post helps farmers produce sufficient quantities of food for Europe Prep + VP ing helps them invest in modernising their farms Pre_NP protects the environment & animal welfare. protects farmers from excessive price volatility and ____market crises

12 Translate into Italian paying attention to transpositions at phrase level If a shock is believed to be long-lasting or even permanent, policymakers should concentrate their attention on minimizing adjustment costs as the economy moves towards a new equilibrium. EU farm policy has evolved considerably in recent decades to help farmers face new challenges and also in response to changing public attitudes. EU farm policy – the common agricultural policy – helps farmers invest in modernising their farms

13 Identify useful equivalents Cambiamenti nella politica agricola Negli ultimi decenni la politica agricola dell’UE è considerevolmente cambiata per aiutare gli agricoltori a far fronte alle nuove sfide e anche in risposta al mutato atteggiamento dell’opinione pubblica. Successive riforme hanno fatto sì che attualmente gli agricoltori fondino le loro scelte produttive sulla domanda di mercato, anziché su decisioni prese a Bruxelles.Le riforme più recenti, nel 2013, hanno spostato l’attenzione verso: pratiche agricole più verdi la ricerca e la diffusione delle conoscenze un sistema più equo di sostegno agli agricoltori una posizione più forte per gli agricoltori nella filiera alimentare. Changes in farm policy EU farm policy has evolved considerably in recent decades to help farmers face new challenges and also in response to changing public attitudes. Successive reforms mean that farmers now base their production decisions on market demand, rather on decisions taken in Brussels. The most recent reforms, in 2013, shifted the focus towards: greener farming practices research and the spread of knowledge a fairer support system for farmers a stronger position for farmers in the food chain.

14 Identify useful equivalents 1 Cambiamenti nella politica agricola Negli ultimi decenni la politica agricola dell’UE è considerevolmente cambiata per aiutare gli agricoltori a far fronte alle nuove sfide e anche in risposta al mutato atteggiamento dell’opinione pubblica. Successive riforme hanno fatto sì che attualmente gli agricoltori fondino le loro scelte produttive sulla domanda di mercato, anziché su decisioni prese a Bruxelles.Le riforme più recenti, nel 2013, hanno spostato l’attenzione verso: pratiche agricole più verdi la ricerca e la diffusione delle conoscenze un sistema più equo di sostegno agli agricoltori una posizione più forte per gli agricoltori nella filiera alimentare. Changes in farm policy EU farm policy has evolved considerably in recent decades to help farmers face new challenges and also in response to changing public attitudes. Successive reforms mean that farmers now base their production decisions on market demand, rather than on decisions taken in Brussels. The most recent reforms, in 2013, shifted the focus towards: greener farming practices research and the spread of knowledge a fairer support system for farmers a stronger position for farmers in the food chain.

15 Identify useful equivalents 2 Altri aspetti importanti sono: aiutare i consumatori a fare scelte informate in campo alimentare attraverso marchi di qualità volontari dell'UE. Questi marchi, che garantiscono l'origine geografica o l'uso di ingredienti o metodi tradizionali (compresi quelli biologici), contribuiscono anche alla competitività sui mercati mondiali dei prodotti dell'UE promuovere l'innovazione nella produzione e nella lavorazione degli alimenti (attraverso progetti di ricerca dell'UE) per accrescere la produttività e ridurre l'impatto ambientale, ad esempio utilizzando sottoprodotti e prodotti di scarto agricoli per produrre energia Other important aspects are: helping consumers make informed choices about their food, through EU quality-labelling schemes. These labels – indicating geographical origin and the use of traditional ingredients or methods (including organic farming) – also help make EU farm products competitive on world markets promoting innovation in farming & food processing (aided by EU research projects) to increase productivity and reduce environmental impacts, e.g. using crop by-products and waste products to produce energy

16 Altri aspetti importanti sono: aiutare i consumatori a fare scelte informate in campo alimentare attraverso marchi di qualità volontari dell'UE. Questi marchi, che garantiscono l'origine geografica o l'uso di ingredienti o metodi tradizionali (compresi quelli biologici), contribuiscono anche alla competitività sui mercati mondiali dei prodotti dell'UE promuovere l'innovazione nella produzione e nella lavorazione degli alimenti (attraverso progetti di ricerca dell'UE) per accrescere la produttività e ridurre l'impatto ambientale, ad esempio utilizzando sottoprodotti e prodotti di scarto agricoli per produrre energia Other important aspects are: helping consumers make informed choices about their food, through EU quality-labelling schemes.* These labels – indicating geographical origin and the use of traditional ingredients or methods (including organic farming) – also help make EU farm products competitive on world markets promoting innovation in farming & food processing (aided by EU research projects) to increase productivity and reduce environmental impacts, e.g. using crop by-products and waste products to produce energy *also regimi volontari di certificazione

17 Identify useful equivalents 3 They can operate at business- to-business (B2B) level (where the supermarket or processing business is the intended final recipient of the information) or at business-to-consumer (B2C) level. They can use logos although many, especially the B2B schemes, do not. While certification schemes by definition employ third-party attestation, there are other schemes in the market which operate on the basis of a label or logo (often registered as a trademark) without involving any certification mechanism. Le iniziative possono agire a livello business-to-business (B2B, ovvero da impresa a impresa, in cui il destinatario finale dell'informazione è la catena di distribuzione o l'impresa di trasformazione) o a livello business-to-consumer (B2C, ovvero da impresa a consumatore). Possono utilizzare dei logo anche se in numerosi casi, soprattutto a livello B2B, non lo fanno. Mentre i regimi di certificazione, per definizione, utilizzano un'attestazione rilasciata da terzi, sul mercato esistono altri regimi che operano sulla base di un'etichetta o di un logo (spesso registrato come marchio), senza prevedere alcun meccanismo di certificazione.

18 Identify useful equivalents 4 Adherence to these schemes is done by self-declaration or through selection by the scheme owner. In line with the definitions provided in Section 2, these schemes will be referred to as ‘self-declaration schemes’. The use of certification is most appropriate when the undertakings made are complex, laid down in detailed specifications and checked periodically. Self-declaration is more appropriate for relatively straightforward (single-issue) claims. L'adesione a detti regimi avviene con un'autodichiarazione o tramite una selezione operata dal gestore del sistema. In linea con le definizioni elencate nella sezione 2, questi regimi sono denominati «regimi di autodichiarazione». L'uso della certificazione è auspicabile soprattutto quando gli impegni assunti sono complessi, indicati in disciplinari dettagliati e verificati periodicamente. L'autodichiarazione è più adatta per indicazioni relativamente semplici, concernenti un solo aspetto.

19 Translate Commission Communication — EU best practice guidelines for quality- labelling schemes for agricultural products and foodstuffs 1. INTRODUCTION Recent years have seen substantial growth in voluntary certification schemes for agricultural products and foodstuffs. An inventory compiled for the Commission in 2010 lists more than 440 different schemes, most of which were established during the last decade. Certification schemes for agricultural products and foodstuffs provide assurance (through a certification mechanism) that certain characteristics or attributes of the product or its production method or system, laid down in specifications, have been observed. They cover a wide range of different initiatives that function at different stages of the food supply chain (pre- or post-farm gate; covering all or part of the food supply chain; affecting all sectors or just one market segment, etc.).

20 Check your translation Commission Communication — EU best practice guidelines for voluntary certification schemes for agricultural products and foodstuffs 1. INTRODUCTION Recent years have seen substantial growth in voluntary certification schemes for agricultural products and foodstuffs. An inventory compiled for the Commission in 2010 lists more than 440 different schemes, most of which were established during the last decade. Certification schemes for agricultural products and foodstuffs provide assurance (through a certification mechanism) that certain characteristics or attributes of the product or its production method or system, laid down in specifications, have been observed. They cover a wide range of different initiatives that function at different stages of the food supply chain (pre- or post-farm gate; covering all or part of the food supply chain; affecting all sectors or just one market segment, etc.). Comunicazione della Commissione — Orientamenti UE sulle migliori pratiche riguardo ai regimi facoltativi di certificazione per i prodotti agricoli e alimentari 2010/C 341/04 1. INTRODUZIONE Negli ultimi anni si è assistito a un notevole aumento dei regimi facoltativi di certificazione per i prodotti agricoli e alimentari. Un inventario elaborato per la Commissione nel 2010 elenca oltre 440 diversi regimi, la maggior parte dei quali istituiti nell'ultimo decennio. Mediante un apposito meccanismo, i regimi di certificazione per i prodotti agricoli e alimentari garantiscono il rispetto di un certo numero di caratteristiche o di attributi, del prodotto oppure del metodo o del sistema di produzione, specificato in un disciplinare. Detti regimi comprendono una vasta gamma di iniziative diverse che operano a diversi livelli della filiera alimentare (prima o dopo l'uscita dall'azienda, su tutta o su parte della filiera alimentare, in tutti i settori o soltanto in un determinato segmento di mercato, ecc.).

21 ST: Eng (EU) translate into Italian EU agricultural product quality policy Quality is an issue for every farmer and buyer, whether dealing with commodities produced to basic standards or with the high-end quality products in which Europe excels. EU farmers must build on high quality reputation to sustain competitiveness and profitability. EU law lays down stringent requirements guaranteeing the standards of all European products. In addition, EU quality schemes identify products and foodstuffs farmed and produced to exacting specifications http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm

22 Lascia per lezione successiva Geographical indications and traditional specialities Three EU schemes known as PDO (protected designation of origin), PGI (protected geographical indication) and TSG (traditional speciality guaranteed) promote and protect names of quality agricultural products and foodstuffs. The following EU schemes encourage diverse agricultural production, protect product names from misuse and imitation and help consumers by giving them information concerning the specific character of the products:

23 Translate into English Prodotti e consorzi Nella presente sezione è possibile reperire informazioni dettagliate sulle singole denominazioni e sui relativi disciplinari di produzione. Vengono inoltre descritte le procedure di riconoscimento per i nuovi prodotti e l'iter da seguire per richiedere modifiche ai disciplinari, nonché i criteri di utilizzo del riferimento ad una DOP o IGP nell'etichettatura, nella presentazione o nella pubblicità di un prodotto composto, elaborato o trasformato. E' possibile infine approcciare la conoscenza dei Consorzi di tutela e del ruolo ad essi riconosciuto, attraverso informazioni di carattere generale e cenni sulla normativa essenziale di riferimento


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